Alžbeta Kaiglová
Nový nepriateľ v kuchyni
Náš strach z cholesterolu neutícha, prehodnotené boli však názory na niektoré potraviny v minulosti zaznávané pre vysoký obsah cholesterolu, ako sú vajcia, maslo, bravčová masť. Zvýšená hladina cholesterolu v krvnej plazme môže byť problémom pre naše zdravie - podľa najnovších publikovaných zistení však cholesterol v potravinách len veľmi málo ovplyvňuje zvýšenie cholesterolu v organizme. Náš organizmus si ho vyrába sám ako súčasť dôležitých životných dejov, ale aj v nadbytku na základe niektorých podnetov zvonku. Hladinu „zlého“ LDL cholesterolu napr. celkom slušne dvíhajú aj také „zlatíčka“ ako sú v poslednej dobe často zmieňované transizoméry mastných kyselín, známe aj ako transmastné kyseliny - ich negatívny vplyv na zdravie sa však týmto zďaleka nekončí.